Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Milky Way

Składniki na kakaowy biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jejecznej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC.

Składniki na masę:

  • pół szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2/3 szklanki cukru
  • 350 g masła
  • 16 g cukru waniliowego

Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 100 g masła

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.


czwartek, 14 stycznia 2010, manius.ka

Polecane wpisy

  • Ciasto przekładane- czekoladowo bananowe

    Przepis gosi99 ze strony Moje ekspresje kulinarne Składniki: 5 dużych jajek 125 g czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali 125 g masła, miękkie

  • 3 w 1...

    Ciasto jest połączeniem 3 róznych:) Biszkopt z ciasta milky way, masa z metrowca a polewa znaleziona kiedyś przypadkiem gdzieś w internecie:) Składniki na bi

  • Ciasto z jabłkami i chałwą

    Składniki: Ciasto: 7 jajek 2 szklanki cukru 1 margaryna (250g) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 10 dag wiórków kokosowych ok 1,5

Komentarze
gosiaa99
2010/01/14 19:45:32
Bardzo łądnie wygląda też sie niebawem skusze :) Pozdrawiam
-
zaytoona
2010/01/14 20:47:23
350g masła w masie, powiadasz? Nie, zdecydowanie nie dla mnie... ;)) Co nie zmienia faktu, że prezentuje się całkiem, całkiem. A! I czy w smaku ma coś wspólnego z owym batonikiem, którego nazwę nosi? ;)

Pozdrawiam!
-
2010/01/14 21:24:00
Po pierwszej próbie z tym ciastem stwierdzam że może rzeczywiście trochę za dużo tego masła tutaj jest bo za bardzo czułam jego smak w masie... która w ogóle jak dla mnie jest tak jakby mało słodka ale osoba która woli zrezygnować z "normalnego" jedzenia niż ze słodyczy gdy spodnie zaczynają być niepokojąco ciasne chyba nie powinna się wypowiadać na ten temat:) a czy smakuje tak jak oryginalny Milky Way to niestety nie mogę się wypowiedzieć bo tak dawno jadłam ten batonik że już nie pamiętam jak on smakuje:) po trochę więcej szczegółów na temat tego ciasta odsyłam na stronę Doroty i tam jeszcze ładniej się to ono prezentuje :)
-
izaa_a
2010/01/14 22:19:16
bardzo ładnie wyszło...już od dawna mam w ulubionych i tak czeka sobie w kolejce...;)
-
2010/01/15 00:07:03
Ciasto bardzo ładnie i apetycznie się prezentuje:)
-
Gość: kochająca_mleko_w_proszku, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/08/20 16:58:57
Dzisiaj przed obiadem zrobilam to ciasto, ale do biszkoptu i do masy dodałam o wiele mniej cukru, bo mój brat nie lubi jak coś jest słodkie, no i polewę zrobiłam z 2 tabliczek gorzkiej czekolady i niecalej polowy kostki margaryny, polewa jest bardzo ladna i nie kruszy sie podczas krojenia, ale jak dla mnie to jest jej o wiele za dużo... ale ogólnie ciasto jest dobre, nastepnym razem dodam do masy tyle cukru ile jest w przepisie ; ) a i w sklepie bylo mleko w proszku tylko granulowane, w masie sa grudki ale i tak jest pyszne