Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z kurczakiem

Ciasto:

  • 1,5 szkl mąki
  • pół kostki masła (margaryny)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Masło posiekać z mąką i solą. Dodać jajko i wodę, szybko zagnieść ciasto i włożyć na 30 min do lodówki.

Nadzienie (składniki podane "na oko", ilość może być wedle uznania):

  • 3 średnie cebule
  • pierś kurczaka (lub 2 udka)
  • 30 dag pieczarek
  • papryka
  • puszka kukurydzy
  • 20 dag żółtego sera
  • 3/4 szkl śmietany
  • 2 jajka
  • przyprawy (gyros, sól, pieprz, vegeta, chili lub inne)

Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą gyros i podsmażyć.  Cebulę i pieczarki pokroić i również podsmażyć. Paprykę pokroić w kostkę i wymieszać razem z kurczakiem, cebulą, pieczarkami i kukurydzą; doprawić.
Wyjąć ciasto z lodówki i wylepić nim (posmarowaną masłem) formę do tarty. Piec bez nadzienia 15 minut w temperaturze 200oC, przykryte pergaminem i obciążone grochem lub fasolą. Po usunięciu pergaminu i grochu włożyć do piekarnika na kolejne 5 minut. Następnie wyłożyć nadzienie na podpieczony spód, posypać startym na tarce żółtym serem i polać śmietaną wymieszaną z jajkami i solą. Piec  przez ok (w zależnośći od piekarnika) 50 min w temp 180 stopni.


niedziela, 07 marca 2010, manius.ka

Zobacz podobne

  • Tarta ze szpinakiem i fetą

    Ciasto: 1,5 szkl mąki pół kostki masła (margaryny) 1 jajko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Masło posiekać z mąką i solą. Dodać jajko i wodę, szybko zagnieść

  • Pasztet z cukinii

    Przepis zacytowany z tej strony Składniki: 3-3,5 szklanki odciśniętej tartej cukinii 1 szkl. mąki 1/2 szkl. oliwy 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 roztrz

  • Tarta ze szpinakiem

    Składniki: op. ciasta francuskiego 400g mrożonego szpinaku 2 cebule 4 ząbki czosnku 200g kwaśnej śmietany 2 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Cebulę obrać,

Komentarze
Gość: aga, *.chelm.mm.pl
2010/03/07 16:08:30
mmmm już to jadłam, pyszniusie:) szczególnie z sosem czosnkowym:) palce lizac:)
-
fiolka-fiolunka
2010/03/07 16:23:40
Jejku jak to nadzienie smacznie wygląda ;) chętnie sama się kiedyś na to skuszę z sosem czosnkowym - pewnie smakuje jeszcze lepiej :) Nie lubię tylko za bardzo ciasta na tartę.
-
2010/03/07 18:43:51
Kruche ciasto zawsze można zastąpić np francuskim:) a poza tym nadzienia tak dużo wychodzi że tego ciasta bardzo mało w ogóle czuć:) pozdrawiam:)
-
2010/03/07 20:03:43
Przepysznie wygląda :) Dużo składników - czyli tak jak lubię :)