Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka carska

Przepis zacytowany z tej strony

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szkl m±ki
  • 1 1/3margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • serek waniliowy homogenizowany(125 g)
  • 1 łyżka kwa¶nej ¶mietany
  • dżem ¶liwkowy
  • cynamon
  • ok 1,5 kg jabłek
  • cukier puder do posypania

Z podanych składników zagniatamy ciasto . Połowę ciasta wykładamy na blachę (25x34).
Ciasto smarujemy cienk± warstw± dżemu ¶liwkowego i posypujemy cynamonem.Na cynamon układamy połowki obranych i wydr±żonych jabłek. Przykrywamy drug± połow± ciasta i wstawiamy do gor±cego piekarnika na  40-45 minut w temp. 180 stopni.

sobota, 25 wrze¶nia 2010, manius.ka

Polecane wpisy

  • Francuska tarta z jabłkami

    Ciasto: 1,5 szklanki m±ki 125g margaryny 1 jajko pół szklanki cukru Budyń: 3 jajka pół szklanki cukru 200 g ¶mietanki 30% (dałam zwykł± 18%) 1 łyżka m±ki Ponadt

  • Szarlotka tutti-frutti

    Składniki: 5 jajek 3 szklanki m±ki 1,5 szklanki cukru kostka margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki m±ki ziemniaczanej (można zast±pić budyniem)

  • Jabłecznik

    Składniki: * 4 jajka * 4 łyżki oliwy * 1,5 szklanki m±ki * 0,5 szklanki cukru * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * dowolna ilo¶ć jabłek (im więcej tym lepiej)

Komentarze
wiosenka27
2010/09/25 16:48:26
Jakie pyszne ciasto:)
-
Go¶ć: Anegdotka, *.internetdsl.tpnet.pl
2010/09/25 18:15:15
Fantastyczne przepisy większo¶ć wypróbowałam;D my¶lę że jeste¶ kulinarnym GURU:P
-
2010/09/25 18:21:50
Bardzo ¶mieszne NATALKO ;P
-
kaspiecze
2010/09/26 19:00:05
dostaję ¶linotoku na widok ciasta obsypanego cukrem pudrem, tak też się stało w przypadku Twojej szarlotki