Durszlak.pl

Ciasta kruche

poniedziałek, 19 lipca 2010

Przepis zacytowany ze strony Moje wypieki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki brązowego cukru
  • pół kostki roztopionego masła (125 g)
  • pół szklanki posiekanych orzechów
  • 1 szklanka posiekanej czekolady
  • 250 - 300 g masy karmelowej (gotowej z puszki; lub otrzymanej przez 2h gotowanie mleka skondensowanego słodzonego w puszce)

Mąkę, płatki owsiane, sodę i cukier wymieszać. Dodać masło (jeśli masa jest zbyt sypka można dodać więcej masła), wymieszać, podzielić na 2 części. Jedną częścią wylepić dno formy (20 x 20 cm) i piec 10 minut w temperaturze 180ºC.

Na gorący spód rozsypać orzechy, czekoladę, polać karmelem (dobrze jest go wcześniej lekko podgrzać, lepiej się rozsmarowuje), posypać resztą okruszków owsianych i piec około 20 minut w tej samej temperaturze.

piątek, 02 kwietnia 2010

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 30 dag mąki krupczatki
  • 15 dag masła10 dag cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 ugotowane żółtka

Masa

  • 2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 20 dag cukru
  • 10 dag białej czekolady
  • 5 dag masła
  • 20 dag wiórków kokosowych


Mąkę połączyć z przetartymi przez sitko ugotowanym żółtkami, posiekać z masłem, cukrem i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 min. Czwartą część ciasta odłożyć, resztę rozwałkować i uformować kwadrat z lekko podniesionymi brzegami, które należy posmarować masłem i nałożyć na nie wałeczek utoczony z odłożonego ciasta. Wałeczek posmarować rozmąconym jajem lub żółtkiem z mlekiem. Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i upiec na złoty kolor.

Śmietanę, cukier, czekoladę i masło zagotować. Ciągle mieszając dodawać wiórki kokosowe. Masę lekko ostudzić i wylać na wcześniej upieczony spód. Udekorować wedle uznania.


środa, 24 marca 2010

Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki

Składniki na spód:

  • 195 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 115 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na masę cytrynową:

  • 5 jajek
  • 120 g drobnego cukru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 150 ml soku z cytryny

Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Masa cytrynowa - wszystkie składniki zmiksować.

Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 24 cm), wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej kaszą manną. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola , ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.

Na wstępnie upieczona tartę wylać masę cytrynową. Piec 30 minut w temperaturze 180ºC, aż tarta się 'zetnie'. Można przykryć od góry folią aluminiową, by się nie spiekła. Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.


niedziela, 28 lutego 2010

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • kostka margaryny/masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (można zastąpić budyniem)
  • 2 łyżeczki kakao
  • dowolna marmolada

Z żółtek, połowy szklanki cukru, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i margaryny szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do stwardnienia. Ubić sztywną pianę z białek, wciąż ubijając dodać szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną. Jasnym ciastem wylepić blaszkę, wyłożyć marmoladę, na to warstwę startego ciemnego ciasta, na nią pianę z białek, a na koniec trzecią cześć ciasta również startego na tarce. Piec ok 50 min w temp 180 stopni.


sobota, 07 listopada 2009

Składniki:

Ciasto kruche:
-30 dag mąki krupczatki
-15 dag masła
-10 dag cukru pudru
-1 cukier waniliowy
-3 ugotowane żółtka

Polewa:
-30 dag kruchych krówek
-20 dag masła

Mąkę połączyć z przetartymi przez sitko ugotowanym żółtkami, posiekać z masłem, cukrem i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 min. Czwartą część ciasta odłożyć, resztę rozwałkować i uformować kwadrat z lekko podniesionymi brzegami, które należy posmarować masłem i nałożyć na nie wałeczek utoczony z odłożonego ciasta. Wałeczek posmarować rozmąconym jajem lub żółtkiem z mlekiem. Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i upiec na złoty kolor.
Rozpuścić masło i dodać pokruszone krówki. Na małym ogniu doprowadzić do jednolitej masy, tzn: od czasu do czasu zdejmować z ognia i użyć miksera. Polać polewą ciasto i przyozdobić według uznania.